Uzdravte tělo i mysl pomocí modré terapie

trevor
Napsal trevor
26. Květen, 2023
Čtení na 2 minut

Modrá je dobrá. Je možné, že je ještě lepší než zelená! Zkuste terapii u vodních ploch.


Že má pobyt v přírodě pozitivní vliv na člověka, není žádný nový objev. V posledních letech se nejrůznější výzkumy a studie zaměřovali hlavně na zeleň a posílali nás do lesů, hledět do stromů a procházet se trávou. Aktuální bádání ale dokazuje, že možná ještě prospěšnější, je modrá barva a pobyt v blízkosti vody.


První novodobé důkazy o prospěchu moře a mořských pobřeží přinesli před 10 lety výzkumníci z Univerzity v Sussexu. Ti zapojili přibližně dvacet tisíc lidí do studie, při které museli vyplňovat dotazník o svých pocitech. Museli ho vyplnit hned, jak dorazil, což bylo v různé dny a časy. Následná analýza ukázala, že bez ohledu na čas, den, se lidé cítili šťastnější na moři a na pobřeží. Tyto oblasti si vedly dokonce o něco lépe než hory nebo vřesoviště. 

Jak pobyt v modrých oblastech prospívá? Jasno mají odborníci z Glasgowské kaledonské univerzity. Snižuje riziko stresu, úzkosti, obezity, kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí.


V minulosti se pobyt u moře předepisoval například na melancholii, samozřejmě respirační problémy a pobyty u léčivých pramenů nejsou ničím novým ani pro současníky. V některých zemích už teď lékaři předepisují pobyt v přírodě, nebo přímo u vodních ploch, pokud jsou si dopadů modré terapie vědomí. 

Vodá nám pomáhá se uklidnit, zvyšuje dopamin, serotonin a oxytocin. Dočíst se o teorii modré mysli můžete také v knize Dr. Wallace J. Nicholse - Modrá mysl. Ten také představuje koncept červené mysli, ta představuje stav v rušném životě ve městě, kde na nás působí různé vlivy, jsme vystresovaní, přestymulovaní... 


Moře v Česku bohužel nemáme. Pokud se chystáte trávit léto v domovině, postačí vám i jezero, rybník nebo procházka kolem řeky. Ano, k dočasnému sklidnění mysli vám pomůže i akvárium, ale není nad pobyt v přírodě. Užijte si krásné léto u vody nejen kvůli opálení a odpočinku, ale pomyslete na všechny ty další benefity, které voda a modré plochy přinášejí. 


Související články