Orient Express - návrat legendy

trevor
Napsal trevor
22. Únor, 2023
Čtení na 2 minut

V říjnu 1883 vyjel z pařížského nádraží Gare de l’Est nejluxusnější vlak na světě - Orient Express. Za pouhých 76 hodin dojel do Konstantinopole a dodnes je spojení Orient Express synonymem pro luxusní palác na železnici. Brzy se v něm budeme moci opět projet.


Původní spoj přestal jezdit v roce 1977. O pár let později švýcarský obchodník Albert Glatt spustil spoj známý jako Nostalgie- Orient-Express. Vlak složený z historických vozů původního Orient expresu, jezdil na trase mezi Curychem a Istanbulem do roku 2009.

Teď je tu nově představená verze, inspirovaná 20. léty minulého století. Za znovuzrozením stojí provozovatel sítě hotelů Accor. Do provozu se dostane revitalizovaná souprava sedmnácti vagónů. Vlak bude nabízet intimní salónky barového vozu laděného do zeleného odstínu. Jídelní vůz je laděn do motivů kolejnic a zaujme obloukovým stropem. Chodby působí divadelním dojmem a překvapí svými zákoutími. Kajuty jsou obloženy vzácným dřevem a vybaveny pohodlně včetně pohovek i luxusních lůžek.



Jezdit budou dvě verze kupé. Jedna bude určená pro denní cestování s tím, že nabídne pasažérům prostornou pohovku a sedačku, druhá bude určená pro přepravu v noci, v ní budou hrát prim postele. Chybět nebude ani prezidentské apartmá. To na rozloze 55 m2 nabídne dvě postele zdobené masivním mahagonem, na míru vyrobený nábytek, útulnou koupelnu nebo tajnou místnost. První vozy mají být hotovy v roce 2024, aby se mohly ukázat na Olympiádě v Paříži. 

 

 

Související články