Představujeme: Yurt in Be

trevor
Napsal trevor
22. Březen, 2021
Čtení na 2 minut

Zpátky ke kořenům! Návrat do panenské přírody, harmonické bytí v souladu s okolím, útěk od uspěchaného života ve městě. To vás čeká v unikátní jurtě, která se ukrývá v lesích na pomezí Krkonošského národního parku a Adršpašských skal.

jurta - tradiční obydlí kočovných kmenů z oblastí centrální Asie a Středního východu
Tak praví wiki - jurta: 

tradiční obydlí kočovných kmenů z oblastí centrální Asie a Středního východu, sestávající z dřevěné lehké konstrukce a plsťové rohože. Půdorys stavby je kruhový, průměr se pohybuje podle účelu a místa použití od 3 až po 20 metrů.

Plst má izolační funkci a skládá se na konstrukci i v několika vrstvách, vyrábí se většinou z ovčí vlny a veškeré dostupné srsti. V jurtách se topí jen výjimečně, a to především za účelem přípravy pokrmu. To platí i pro zimní období, kdy se mongolští pastevci stěhují do vysokou zdí chráněných zimovišť.

Pokud si chcete užít pocit kočování i v Česku, můžete díky jedinečnému ubytování Yurt in Be

ubytování Yurt in Be

Unikátní jurta se ukrývá v lesích na pomezí Krkonošského národního parku a Adršpašských skal. Ubytuje se v ní až 6 osob. Konstrukce je ze dřeva a izolace z přírodních materiálů, jako je ovčí vlna nebo konopí, zajišťuje teplo i v mrazivých zimních dnech. Díky nedaleké biofarmě si navíc pochutnáte na produktech lokálních hospodářů a zemědělců. Za odměnu si pak večer můžete vykouzlit letní kino nebo si dopřát relax v sauně a finských lázních. Všechno tu je!

Yurt in Be - finské lázně

O volnočasové aktivity tu rozhodně není nouze. V blízké oboře na vás čekají daňci s mláďaty, v létě se můžete vydat do okolních lesů na houby (a že jich tady je!) a v zimní sezóně není nic lepšího, než vyrazit na běžkách prozkoumat sněhem zasypanou krajinu nebo si užít lyžování na desítkách kilometrů dlouhých sjezdovkách ve zdejších skiareálech.

K úplné relaxaci a uvolnění můžete využívat i soukromé finské lázně. Sauna se díky tradičnímu severskému sudovému designu a dřevěnému vytápění rychle prohřeje a teplo v ní cirkuluje rovnoměrně. Osvěžující zchlazení vám poskytne ledová sprcha, po které se vám bude v hot tub koupeli na velkorysé terase příjemně odpočívat.

Související články