Objevujte český venkov

trevor
Napsal trevor
07. June, 2021
Čtení na 1 minut

Na svých cestách českým venkovem spíše projíždíme, ale čím dál víc se objevují místa, kde stojí za to se zastavit. Objevit zajímavá místa vám pomůže alternativní průvodce pro architekty a fanoušky architektury Možnosti venkova.

kniha Možnosti venkova

Kniha Možnosti vesnice vypráví příběhy dvanácti českých obcí, které za posledních 20 let prošly dramatickou architektonickou proměnou. Zaměřuje se na vesnice, které vsadily na současnou architekturu stejně jako na kvalitně provedené rekonstrukce nebo dokonale udržovaný veřejný prostor. 

kniha Možnosti venkova

 

 

Publikace mapuje architektonické proměny českých vesnic od Šumavy přes Krkonoše, zapadlé Frýdlantsko, opuštěné Rychlebské hory či malebné okolí Litomyšle až po moravskoslezské Beskydy a znojemskou vinařskou oblast. Kráčí po stavebních stopách 20 českých architektonických studií, jako jsou Mjölk architekti nebo Atelier M1 architekti, a zkoumá také tvorbu krajinářských architektů. 

Autorkou konceptu a textů publikace je Michaela Hečková, která se dlouhodobě věnuje architektuře v menších českých městech či obcích. Základem knihy jsou rozhovory s dvanácti starosty, které autorka doplnila komentáři architektů a designér Matěj Chabera autorskými fotografiemi a ilustracemi. Touto knihou volně navazují na předchozí titul 20 000, který představuje portréty 20 míst ve 20 městech České republiky, které svým počtem obyvatel nepřesahují 20 000 a za nimiž stojí 20 předních architektonických studií.

Související články