Libušín & Maměnka

trevor
Napsal trevor
07. October, 2021
Čtení na 3 minut

Pustevny patří k nejnavštěvovanějším místům Moravskoslezského kraje. Naprosto zaslouženě. I my jsme si tu náš pobyt užili.

Radegast
Pustevny jsou velmi atraktivním místem pro výlety za každého počasí. Na osadu nedaleko mytické hory Radhošť se dá vyvézt lanovkou, přijít pěšky, v zimě na běžkách a v létě na kole. Pustevny jsou nejoblíbenějším turistickým střediskem v Beskydech a socha Radegasta, kterou najdete cestou na Radhošť, je nejznámějším symbolem celého kraje.

 

Atraktivnost Pusteven přilákala členy frenštátského spolku Pohorská jednota Radhošť, kteří si dali za cíl zpřístupňovat odlehlá místa beskydských hor, značit turistické trasy a zřizovat síť horských hotelů a ubytoven. Jako první zde postavili v roce 1891 útulnu Pústevňa, o tři roky později vedle ní vyrostla útulna Šumná.


Pustevny

Později s nárůstem zájmu turistů se rozhodli zvýšit ubytovací a pohostinské kapacity. Proto nechali vybudovat další dvě útulny, které navrhoval slovenský architekt Dušan Jurkovič ve slohu lidové secese. Libušín a Maměnka byly zpřístupněny v roce 1899, od roku 1995 jsou národní kulturní památkou. Kromě Dušana Jurkoviče tu figuruje ještě jedno známé jméno – na výzdobě jídelny se podílel malíř Mikoláš Aleš, který je autorem kreseb Radegasta, portáše Stavinohy a zbojníků.

interiér chaty Libušín

V roce 2014 je zachvátil ničivý požár, ovšem i díky dárcům znovu ožily a v červenci 2020 se otevřely veřejnosti.Zajímavostí je, že při obnově po požáru byly použity původní technologie. Architekti vycházeli z podoby chat v roce 1925 a z historických fotografií, takže současný stav věrně zachycuje tehdejší vzhled. 

tradiční polévka kyselica

Ubytovat se přímo na Pustevnách je zážitek. Přespat a jíst v historických útulnách postavených podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče je nezapomenutelné. V pokojích na vás dýchne jedinečná atmosféra, není to jen tím, že hned při check-inu vás čeká typické valašské přivítání. Pokoje jsou barevné, ale vkusné. Bydlení v Maměnce, to je valašská pohádka. Dýchne tu na vás kouzlo dob minulých. Kamkoli se podíváte, tam je co obdivovat, ať už jsou to dobové skříně a komody, nebo třeba ručně malované stěny a stropy. Dávají si tu záležet na tom, aby místní vybavení pocházelo od místních řemeslníků (pokud možno). Nechte si o rekonstrukci obou chat a místních šikovných lidech vyprávět.

pokoj v hotelu Maměnka
Okolí Pusteven a Beskydy jako takové, to je jeden výlet vedle druhého. Vyšlápněte si po modře značené hřebenovce na Radhošť a určitě nevynechejte Stezku Valaška. Můžete si tu také půjčit elektrokola, koloběžky a na své si tu přijdete i v zimních měsících.

Stezka Valaška


Související články