Česká architektura na Kostarice

trevor
Napsal trevor
17. Únor, 2023
Čtení na 2 minut

Pokud už náhodou plánujete dovolenou, máme pro vás tip. Vydejte se na Kostariku za českou architekturou. Dagmar Štěpánová tam nedávno dokončila svůj další projekt


Jedná se o dvě vily určené ke krátkodobým pronájmům. Dechberoucí výhled na Pacifik, zeleň všude, kam oko dohlédne, a udržitelný design inspirovaný historií. Není žádnou novinkou, že naši předci nebyli žádní hlupáci a přišli na spoustu zajímavých technik, jak využít dostupné zdroje na maximum. Současní architekti se často ke starým technikám vrací, jen různě inovují a pomáhají si moderními stroji.

 

Jednou z takových technik je tzv dusaná hlína. Tu také použili na Kostarice. Všechny obvodové zdi tak tvoří jílovitá půda z výkopů stavby, což dělá projekt prvním svého druhu v zemi, a materiály jsou tak navíc v maximálním souladu s přírodou. Zem, kterou ve svahu vykopali, použili na stavbu domu.

 

Obě vily na zastavěných plochách devadesáti metrů čtverečních nabízí velkou otevřenou ložnici s kompletně prosklenými stěnami, kuchyň, koupelnu a dále venkovní terasu s malým bazénem. Pokud jde o interiéry, také u nich vyniká minimalistická estetika. Architektka Štěpánová je zařídila originálními kusy nábytku a dalšího vybavení od designérů a designérek z různých koutů světa.

Dagmar Štěpánová se svým studiem Formafatal na Kostarice stavěla už v roce 2020, tehdy šlo o resort Art Villas, za který získali řadu významných ocenění.

Související články