Pohádkový kvíz

trevor
Napsal trevor
11. Červenec, 2022
Čtení na 2 minut

Letní prázdniny jsou v plném proudu a lákají také k návštěvě hradů a zámků. Víte, na kterých se natáčely slavné české pohádky? Otestujte své znalosti v našem kvízu, třeba vás inspirujeme k výletu!

Perla raně barokní architektury byl původně vystavěn jako gotický hrad. Později došlo k přestavbě na renesanční zámek a následné úpravě do současné podoby, kterou už můžeme znát právě z novější pohádky Tajemství staré bambitky, kde hlavní postavu prince Jakuba ztvárnil Tomáš Klus. Zámek je oblíbeným místem filmařů, od roku 2000 se zde natáčelo hned několik filmů i televizních pořadů. O který zámek jde?

a) Žamberk
b) Bemberk
c) Lemberk
d) Tyšberk

U mnohých je takhle pohádková kulisa v povědomí jako hrad Brtník z dětského filmového muzikálu „Ať žijí duchové“. Natáčela se tu i jiná slavná pohádka. Právě zde princ Velen za pomocí Slunečníka, Větrníka a Měsíčníka nekalé úmysly zlého Mrakomora v pohádce Princ a Večernice. Pokud se sem vydáte, nedivte se, že hrad nemá střechu. Tu totiž trpaslíci postavili jen na model hradu, který byl po určitou dobu vystaven ve věži. Jak se Brtník jmenuje ve skutečnosti?

a) Švihov
b) Krakovec
c) Brtník
d) Pirkštejn

Hrad Bouzov je pravděpodobně nejoblíbenějším natáčecím místem nejen pro české filmaře pohádek. Hrad je díky svému magickému kouzlu vyhledávaným objektem i pro pořádání společenských akcí, koncertů, divadelních představení, výstav nebo i soukromých svateb. Pokud jste si vždy přáli zažít natáčení, navštivte Bouzov a možná budete mít štěstí na filmový štáb a zrod další skvělé pohádky. Který z těchto filmů se na hradě Bouzon nenatáčel?

a) O princezně Jasněnce a létajícím ševci
b) Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek
c) Kopretiny pro zámeckou paní
d) Třetí princ

Novogotický zámek je často nazývaný také květem Francie na české půdě, je obklopen nádherným anglickým parkem o rozloze 26 ha. Prostory této národní kulturní památky jste mohli shlédnout v pohádkách Kočičí princ, Nejkrásnější hádanka nebo Nesmrtelná teta. Zámek nabízí velké množství volitelných okruhů, pro děti jsou připraveny speciální pohádkové prohlídky nebo ukázky historického sokolnictví. Jak se zámek nazývá?

a) Sychrov
b) Český Krumlov
c) Hrádek u Nechanic
d) Červená lhota




Správné odpovědi: Lemberk, Krakovec, Třetí princ, Sychrov. 

Související články