Kde se vzaly Vánoce?

trevor
Napsal trevor
06. Prosinec, 2022
Čtení na 3 minut

Vánoční svátky jsou i oslavou zimního slunovratu. V pohanských rituálech najdeme kořeny vánočních tradic, které dodnes dodržujeme.


V pondělí 21. prosince 2020, přesně v 11:02 hodin nastává zimní slunovrat, což znamená že po nejkratším dni v roce přijde nejdelší noc. Slunce vstoupí do znamení Kozoroha (Slunce na své pouti po obloze dosáhne obratníku Kozoroha, a poté se opět vrací k rovníku). Nastane také astronomická zima.

Pohanské svátky na oslavu slunovratu byly jakýmsi předobrazem našich dnešních Vánoc. Nechyběl stromek, jmelí ani dárky. Keltové oslavovali v den zimního slunovratu znovuzrození světla. Jehličnany se svými jehlicemi či rostliny s trny měly podle keltských obyčejů čarovnou moc ochránit příbytek před zlými úmysly a uhranutím. Jmelí ochraňuje proti zlým silám a rudé bobulky cesmíny personifikují Slunce.


Keltové nosili v období kolem slunovratu dary přírodě a dávali je pod stromy. Stromeček ovšem neodřezávali a neodnášeli si ho domů jako my dnes, ale nechávali ho v lese. Dokonce tradice půstu a díky tomu spatření zlatého prasátka údajně pochází od starých Keltů. Kance totiž Keltové uctívali jako posvátné zvíře a kdo ho zahlédl, toho čekalo štěstí, zdraví a bohatství.

V den zimního slunovratu je vlastně nejkratší den a nejdelší noc v roce. Slunce se nejdříve jako by vytrácí, ale vzápětí nabírá na síle a dny se opět prodlužují. I z toho důvodu se slunovrat považuje za svátek smrti a následného znovuzrození. V tento svátek světel, za zimního slunovratu se věštila budoucnost z rozkrajovaných jablek nebo ořechů. Tento rituál se zachoval až dodnes.

Oslavy slunovratu neprováděli jen Keltové a Slované. K nejpravděpodobnějším hypotézám patří, že křesťanské Vánoce převzaly prvky tzv. Saturnálií – oslav k poctě boha Saturna konaných každoročně v době zimního slunovratu ve starém Římě. Během Saturnálií se na pár dnů všechno otočilo vzhůru nohama – otroci a jejich páni si vyměnili role, úřady zely prázdnotou a ani na školách se nevyučovalo. Například dnes se Saturnálie slaví na některých německých vysokých školách, kdy si v předvánočním čase studenti vymění role se svými kantory.


A kde si lze tento astronomický jev nejlépe užít? Zkuste si udělat procházku třeba za největším českým menhirem Kamenným pastýřem nedaleko Slaného, k jihočeskému Stonehenge v Holašovicích. Magicky působí také jeden z největších menhirů u nás – Zakletý mnich u obce Drahomyšle. Kde jinde přivítat slunovrat než na Slunovratových kamenech. Jedná se o vizíry ke sledování data letního slunovratu dle východu slunce. Možná, že na těchto místech pocítíte tajemnou energii dávných časů, kterou znali již naši dávní předkové.



Zdroj:
Jak se slaví Vánoce?
idnes.cz
čarokraj.cz
100+1 ZZ

Související články