Dovolená v Česku - jak vybrat to nej místo

trevor
Napsal trevor
14. Červenec, 2021
Čtení na 4 minut

Těšili jsme se na rozvolněné léto, ale nakonec se pravidla mění, všechno se to zamotává a asi z toho bude zase dovolená v Česku. Nebudeme vám lhát, moc možností už nezbývá a možná je dokonce už lepší si začít plánovat podzimní dovolenou, i když také s velkým covidovým otazníkem. Na co si dát při výběru pozor?

Altány Orlice
Pravidla se mění snad každý den, tak je možná lepší zůstat doma. Tedy ne doma doma, ale v Česku. Máme tu spoustu krásných míst, kde si odpočinete, zažijete dobrodružství a pochutnáte si. Možná nepřijedete tak opálení jako od moře, ale na tom přeci ve finále až tak nezáleží… 

Už máte jasno, co chcete na dovolené dělat? Raději se válíte u vody, nebo vás táhnou panoramata? Dobře si promyslete, co všechno chcete během svého pobytu prožít. Chodit na procházky, navštěvovat hrady, přírodní krásy, jezdit na kole, paddleboardovat, berete i ratolesti a oceníte sportareál, kde se celý den vyblázní na trampolínách a prolézačkách?

paddleboard

Možná i přesně víte, kam chcete jet, ale Česko je krajina, kde se reliéf mění poměrně rychle a místo rovinaté části, kde jste chtěli jezdit na kole, se snadno ocitnete mezi kopci. Proto věnujte zvýšenou pozornost místu, kde se vámi vybrané ubytování nachází. Podívejte se na mapy.cz, podívejte se, co se opravdu nachází v blízkosti, neopomeňte satelitní snímky, které vám prozradí více o blízké zástavbě, zalesnění, jestli budete vskutku na samotě, nebo mezi paneláky.



Když už budete zkoumat lokalitu, určitě si dobře promyslete, jak to bude se zásobováním. Ať už chceme nebo ne, součástí dovolené je vždy rozhodování týkající se jídla: kdy budeme jíst, kde budeme jíst, budeme si vařit, budeme chodit do hospod, když nám něco dojde, kde to seženeme a kolik času tím strávíme? Proto je fajn se podívat, kde se nachází nejbližší obchod, restaurace aj.

S tím určitě souvisí také vybrání objektu, kde chcete své prázdniny prožít. V hotelu se o vás postarají se vším všudy, nemusíte řešit téměř nic. Pokud chcete ale vyrazit s partou kamarádu na chatu či chalupu, určitě byste měli kromě počtu postelí řešit i vybavení. Ať nejste smutní, že v chalupě třeba není myčka a vy musíte několikrát denně mýt nádobí po deseti lidech. Nebo že bazén, který jste si vysnili, majitelé zazimovávají v srpnu, ale vy vyrážíte první týden v září. Důležité je také zjistit si, jak se u chalupy parkuje.

Apartmány Český Ráj & Biokolna

Vaši dovolenou pak velmi ulehčí, když si vyžádáte i informaci o tom, co vše je vám v rámci ceny k disposici. Zda si musíte ke grilu, který je na zahradě, přivézt i uhlí, zda jsou postele povlečené, zda musíte přibalit třeba i houbičku na nádobí a utěrky a podobně. Pokud s vámi jedou i malé děti, určitě se zeptejte, jestli náhodou nenabízí majitel i dětskou postýlku a další vychytávky pro nejmenší – může vám to ušetřit hodně místa v kufru auta a usnadnit balení.



Cena, kterou ubytování uvádí za noc, nemusí být u soukromých objektů konečná. V Česku je častým zvykem, že po skončení pobytu se doplácí skutečná spotřeba energií a vody. Tisíc korun (někdy i více) si majitel nechá zaplatit za závěrečný úklid (možnost, že uklidíte sami, nebývá samozřejmostí). Zaplatit budete muset například i ložní prádlo, ručníky či pobyt zvířete. Tohle sice bývá napsáno v informacích o pobytu, ale dost často až na samém konci. Tak nebuďte nepozorní a čtěte pozorně, případně se nestyďte na tyto okolnosti doptat před objednáním.

 

Stejně tak stojí za to si zjistit, jak je to v případě, že budete z nějakých důvodů nuceni dovolenou zrušit. Storno poplatky se mohou výrazně lišit, mnohde je zvykem i to, že třeba již zaplacená záloha (často činí 50 procent z ceny objektu) je od určitého data nevratná. A vzhledem k poměrně nejisté situaci ohledně koronaviru je lepší být připraven na vše. Mnoho ubytovatelů garantuje v takových případech vrácení peněz, případně možnost přeložit dovolenou na jiný termín, ale ověřujte.

Související články