Tipy na výlet: stezky v korunách stromů

trevor
Napsal trevor
23. Červen, 2021
Čtení na 3 minut

Panoramata, poučení, příjemná procházka, a navíc je to tu 100 % #instaworthy.

Stezka korunami stromů Lipno

Celorepublikový unikát a první stezka svého druhu v České republice přivítala své první návštěvníky 10. července 2012. Stezka je citlivě začleněna do krajiny v okolí Lipenského jezera a je unikátním doplněním Lipna. Délka 675 m a 40 m vysoká vyhlídková věž s neopakovatelnými pohledy. Stezka je v celé délce bezbariérová přístupná nejen pro jízdu s kočárky, ale i pro handicapované. Cestu na vrchol vám zpříjemní naučné zastávky a také speciální ptačí stezka s výstavou ptačích soch. Pro cestu dolů můžete využít tobogán. 

 


Stezka korunami stromů Krkonoše

Stezka v Janských Lázních nabízí návštěvníkům procházku v celkové délce 1 511 metrů, vystoupáte až do výšky 45 metrů a vychutnáte si výhledy na tři světové strany – jih, východ a západ. Čeká vás příjemná procházka až k vrcholkům stromů, z nichž některé jsou staré až 150 let, ale díky podzemní jeskyni máte možnost poznat i jejich kořenovou část. Cestou na vrchol se můžete zastavit u naučných zastávek a dozvědět se spoustu zajímavostí o krkonošském smíšeném lese. Pro zájemce vede z věže 80 m dlouhý tobogán. Celá stezka je bezbariérová. 


Stezka v oblacích v Dolní Moravě

Stavba roku 2016 z pera Zdeněk Fránek Architects. onstrukce z modřínového dřeva a ocelových prvků je spletí různě se prolínajících chodníků o celkové délce 710 m. Celkem se na stavbu spotřebovalo 380 tun oceli, 300 kubíků dřeva z modřínů, které pochází z rakouských Alp a rostly v nadmořské výšce nad tisíc metrů nad mořem. Výhled a adrenalin zažijete na věži vysoké 55 m - odtud vede stometrový nerezový tobogán a najdete tu i síť, na které lze okusit pocit, jaké to je stát nad propastí. I tato stezka je bezbariérová. 


Stezka Valaška v Beskydech

Nejnovější přírůstek do party "stezek v korunách stromů" je Stezka Valaška v Beskydech, která se návštěvníkům otevřela začátkem roku 2019. Nadzemní část stezky je dlouhá 610 m, přičemž lesní úsek po věž je dlouhý 390 me a zbytek tvoří chodník na 22 m vysokou kaskádovitou věž. Součástí je skleněná vyhlídková plošina Skywalk - 150 m dlouhý zavěšený "himálajský" chodník. Nic pro lidi se strachem z výšek. Hlemýžď tuto stezku překoná za dva a půl dne a není vidět z vesmíru. Rozhledna nabízí bezbariérový přístup, takže ji lze navštívit i s kočárky. 




Související články