Zajímavosti, novinky, tipy na výlety

trevor
Napsal trevor
03. Srpen, 2022
Čtení na 3 minut

Plánujete další prázdninový víkend? Máme pro vás několik tipů na zajímavé výlety. Na kolotoč i za divokými šelmami.


Historický kolotoč na pražské Letné

Na hraně Letenských sadů před Národním technickým muzeem stojí nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě zhotovený roku 1892. Kolotoč na pražské Letné se po kompletní opravě opět točí od poloviny července 2022. Vzhledem k velikosti koní kolotoč slouží k pobavení dětí i dospělých. Kolotoč obsahuje vycpaniny 19 koní různých velikostí potažené pravou koňskou kůží bez spojů, plněné slámou, se skleněnýma očima. Původní sedla a uzdění se dochovala u čtyř koní: Poly, Flora, Blesk a Šemík. Čtyři lavice byly pravděpodobně ve 30. letech 20. století nahrazeny čtyřmi autíčky, z nichž dvě jsou dřevěná a dvě plechová.

 


Via Ferrata Hluboká

Ferrata Hluboká se nachází v chráněnné přírodní oblasti Karvanice na skalním útvaru cca 8 km od Hluboké nad Vltavou na levém břehu Vltavy poblíž cyklostezky směr Purkarec. Vine se přímo nad hladinou řeky a je přístupná z vody díky molu, u kterého je možné zaparkovat člun, nebo paddleboard, nebo se na něj dostanete z cyklostezky Hluboká-Purkarec, kde jsou označeny přístupové cesty. Nová trasa otevřená v roce 2022: Ferrata Hluboká – úsek C je dlouhý 170 m s obtížností B a stejně jako předchozí dvě části je veden přímo nad hladinou Vltavy. 

 

Institut Paměti národa v Pardubicích – výstava Za Československo!

Výstava plná moderních technologií a skutečných příběhů, která vás vtáhne do minulosti. Unikátní expozice na pomezí hry a filmu. Čeká vás nevšední zážitek. Na začátku si vyberete příběh, který chcete v rámci prohlídky sledovat, a pak už se necháte unášet vyprávěním pamětníka doplněným o projekce, netradiční efekty a interaktivní obrazovky. 


Zoo Zlín otevírá Jaguar Trek!

Zoo Zlín otevřela letos v květnu novou expozici Jaguar Trek. Jedná se o zbrusu novou expozici jaguárů pojatou jako cesta divočinou. Součástí největší expozice pro jaguáry v Evropě je i voliéra s kondory a papoušky ara. Výběhem o rozloze přes 2 000 m² bude jezdit vláček.  Zoologická zahrada ve Zlíně se tak vrací k chovu jaguárů po třiceti letech. Součástí letního výběhu je také jezírko (skleněný bazén), díky němuž budou mít návštěvníci možnost pozorovat jaguáry při koupání nebo při potápění.


Zámek Uherčice

Rozsáhlý renesanční areál zámku se zahradami a anglickým parkem, přestavěný ve stylu baroka významnými italskými architekty a umělci. Díky různým stavebním a uměleckým epochám je dodnes zámek označován jako "učebnice slohů". Po rozsáhlé rekonstrukci se v dubnu 2022 otevřela nová trasa zámkem. Prohlídkový okruh vás zavede do nově opraveného severního křídla a seznámí vás s historií posledního šlechtického rodu Collalto et San Salvatore, zejména pak s osobou knížete Odoarda, který na počátku 19. století provedl rozsáhlou přestavbu této části zámku.

 

Související články