Tip na výlet: rozhledna Špička

trevor
Napsal trevor
05. Únor, 2021
Čtení na 2 minut

Je přirovnávaná k lžíci, bobu nebo mimozemskému tělesu. Nová rozhledna v Jizerských horách budí emoce

rozhledna Špička v Jizerských horách

Za ufony do Jizerek

 

Rádi cestujete za něčím fotogenickým? Což takhle rozhledna Špička v Jizerkách. Nachází se na Malém Špičáku nad Tanvaldem. Za jejím vznikem stojí studio Mjölk architekti z Liberce. Rozhledna budí v kraji poměrně vášně, je vskutku moderní, místní se nemohou shodnou, zda se na vrcholek hodí nebo ne. Možná i proto tu čekejte menší tlačenici, ale třeba budete mít štěstí. Kromě zvláštního tvaru připomínající obrácený bob nebo lžíci je velmi specifická i svým povrchem, který je zakřivený. Na něm se zrcadlí okolí, obraz je ale deformovaný, barvy a odlesky se kroutí, může vytvářet zajímavá kouzla.

 

Vybudování vyhlídky nazvané Špička stálo 3,3 milionu korun. Starosta doporučuje využít mapy.cz, které vás zavedou k parkovišti u kempu, odkud je to asi ještě jeden a půl kilometru. Až nahoru, na vyhlídkovou plošinu, vedou čtyři metry vysoké žebříky. Ale pěkný pohled je i ze země…


rozhledna Vokurka v Libereckém kraji
Pokud by vás práce z dílny architektů Mjölk zaujala, v Heřmanicích stojí jejich další rozhledna - Vokurka. Ta tu vyrostla v roce 2012, když k ní přicházíte, máte pocit, že ji postavili nakřivo. Není to ale pravda, jde o optický klam. Když se na Vokurku u Heřmanic vydáte, čeká vás 99 schodů při cestě nahoru a o jeden schod méně při cestě dolů. Uprostřed totiž najdete dvojité točité schodiště, které vás nenechá potkávat se s turisty, kteří jdou v protisměru. Tedy alespoň pokud do rozhledny vejdete správným vchodem. 

Související články